Børnetestamente
Ifølge Forældreansvarsloven kan indehavere af forældremyndigheden tilkendegive, hvem der efter deres død bør have tillagt forældremyndigheden over deres mindreårige barn/børn. Dette sker ved oprettelse af et såkaldt børnetestamente, der giver forældremyndighedsindehavere mulighed for at få indflydelse på beslutningen.
Hos Middelfart Advokaterne opfordrer vi som udgangspunkt alle med børn under 18 år til at oprette et børnetestamente. Børnetestamentet kan laves som et selvstændigt dokument, men det kan også udgøre en del af et testamente, der indeholder andre bestemmelser, f.eks. om fordeling af arv, båndlæggelse, særeje m.v.
Har man ikke oprettet et børnetestamente, er det alene op til Familieretten at vurdere, hvem der anses for at være bedst egnet til at overtage forældremyndigheden. Familieretten er en afdeling i den lokale byret, der behandler familieretlige sager.
Familierettens vurdering sker almindeligvis efter samråd med familien, f.eks. bedsteforældre eller søskende og eventuelt kommunen.
Har man ikke oprettet et børnetestamente, er der alt andet lige større risiko for, at der opstår en situation, hvor flere ansøger om forældremyndigheden over barnet og dermed er der risiko for, at der opstår en konflikt mellem eksempelvis to efterladte familier.
Forældreansvarslovens regler
Fælles forældremyndighed
Dør en forælder, og havde forældrene ved dødsfaldet fælles forældremyndighed, har den efterlevende forældre som udgangspunkt forældremyndigheden alene.
Fra dette udgangspunkt er der dog to undtagelser.
For det første følger det af Forældreansvarsloven, at når en forælder dør og når forældrene forinden dødsfaldet havde fælles forældremyndighed, kan andre i forbindelse med dødsfaldet anmode om forældremyndigheden, hvis barnet ved dødsfaldet ikke havde bopæl hos den efterlevende forælder. Denne anmodning vil dog kun blive imødekommet, hvis hensynet til, hvad der er bedst for barnet, taler imod, at den længstlevende forældre får eneforældremyndighed.
Derudover gælder udgangspunktet ikke, hvis den ene forældre har forvoldt den anden forælders død.
En eventuel sag om forældremyndighed starter i Familieretshuset, hvor sagen visiteres og oplyses og herefter indbringes for Familieretten til afgørelse.
Familieretshuset er en myndighed under Børne- og Socialministeriet, som tidligere var kendt som Statsforvaltningen og som sammen med Familieretten i dag udgør det nye familieretlige system.
Eneforældremyndighed
Dør en forælder, der har forældremyndigheden alene, kan en efterlevende forælder og andre anmode om forældremyndigheden.
I dette tilfælde bestemmer familieretten – efter Familieretshusets indbringelse – hvem, der skal have forældremyndigheden ud fra, hvad der er bedst for barnet.
Hvem får forældremyndigheden over børn, der har mistet begge forældre?
Er der fælles forældremyndighed og dør begge forældre, kan andre anmode om forældremyndigheden og også her er det familieretten, der – efter Familieretshuset indbringelse – bestemmer, hvem der skal have forældremyndigheden.
Børnetestamentes betydning
Har man oprettet et børnetestamente, vil Familieretten følge ønskerne heri, medmindre forholdene konkret taler imod. Det kunne f.eks. være, at den person man har indsat i børnetestamentet, efterfølgende har fået et alkoholproblem eller er blevet syg.
Såfremt du har spørgsmål vedrørende børnetestamenter, ønsker at oprette et børnetestamente, ændre et tidligere oprettet børnetestamente eller andet, er du velkommen til at rette henvendelse til Middelfart Advokaterne.